13 Ağustos 2011 Cumartesi

Gelin Duvağı (Bougainvillea ) Çiçeği

BOUGAİNVİLLEA (GELİN DUVAĞI )YETİŞTİRİCİLİĞİ
Gelin Duvağının (Bougainvillea ) Genel Özellikleri

Bilimsel Sınıflandırma
Âlem: Plantae
Şube: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Nyctaginales
Familya: Nyctaginaceae
Botanik adı:Bougainvillea
Türkçe adı: Gelin duvağı
Genellikle çok yıllık mükemmel sarmaşıklardır. Kuzey Kaliforniya’dan Florida’ya kadar geniş bir yetişme alanına sahiptir. Çok gösterişli gelişmeleri ve çiçek oluşumları vardır. Bunlar 12–15 m kadar boy yapan çalımsı kökenli, çok yoğun ve ağır gelişme gösteren bitkilerdir. Gövdeleri üzerinde batıcı dikenleri vardır. Parlak renkli çiçekleri mevsimine göre bol miktarda açar.
Click the image to open in full size.
Fotoğraf : Bougainvillea bitkisinin genel görünüşüÇiçeklerin renkli kısmı küçük, beyaz 3 parçalı ve gösterişli çanaklardan oluşur. Morumsu-kırmızı, eflatun-pembe, portakal, sarı ve beyaz arasında değişen renklerde çiçek ve çiçek çanakları vardır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe artan çiçeklenme kışı ılık geçen yerlerde neredeyse bütün yıla yayılabilir. Çiçekleri bittiği zaman kalp şeklindeki yapraklar yoğun bir yeşillik sağlar.Gelin Duvağının (Bougainvillea ) ÜretimiÜretimi çelikle olur. Çelikler sert çelik olarak şubat ayında alınır ve köklendirme ortamına dikilirler.
Gelin Duvağının (Bougainvillea ) Ekolojik İstekleri
Soğuğa ve dona duyarlı bitkilerdir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege sahil kesimlerinde ve İstanbul’da Adalar gibi ılıman yerlerde dışarıda yetişebilir. Diğer bölgelerimizde kapta yetiştirip kışın içeri alınmalıdır. Bol güneş alabilen herhangi bir toprakta kolaylıkla yetişebilir. Nemli, iyi drenajlı, gübreli bahçe toprağını severler. Bir dereceye kadar tuza dayanıklıdır. Gelişme döneminde iki haftada bir gübrelenmelidir.
Gelin Duvağının (Bougainvillea ) Peyzajda Kullanımı
Zemin kaplama, teras çevirme, çit oluşturma, çardak oluşturma gibi pek çok yerlerde kullanılabilirler. Peyzajda parlak renk boyutları oluşturmanın yanında çit ve duvarları gölgelendirmede ve güneşli yerleri örtmede de kullanılırlar.
Click the image to open in full size.
Fotoğraf: Bougainvillea bitkisinin peyzajda kullanımı
Çok gürbüz gelişirler. Destek verildikleri takdirde kuvvetli dalları ile evin çevresini çabucak sararlar. Büyüme durumları, formları, çiçek renkleri türlere göre farklılık gösterir.
Birkaç türü yer örtücü olarak kullanılan çalı formundadır. Hızlı büyümelerini göze alarak yeterince geniş alanlara dikilmesi gerekmektedir. Aksi halde sık budanması gerekir.
Gelin Duvağının (Bougainvillea ) Önemli Türleri
Bougainvillea glabra (Mor çiçekli gelin duvağı); İlkbaharda açan çiçekleri yazın ve sonbaharda bitki üzerinde kalır. Gerçek çiçekleri küçük, beyaz ve gösterişsiz olup brakteler üç parçalı ve çok çarpıcı mor renklidir. Yeşil yaprakları her dem kalp şeklinde ve parlak yeşil renklidir. Kolayca kırılabilen hassas yüzeysel kökler oluştururlar. Bu yüzden de taşınmaktan hoşlanmazlar.
Donlara duyarlıdır. Sıcak güneşli, ılıman ve rutubetli yerleri sever. Soğuk hava koşullarından hoşlanmaz. Yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır. Kışın korunaklı yerlerde himaye edilmeli ve çiçeklenme döneminde sulama azaltılmalıdır. Hızlı büyür ve maksimum 6 m boy yapar. Işık bitkisidir.
Click the image to open in full size.
Fotoğraf : Bougainvillea glabra bitkisinin genel görünüşüDaldırma, kök ve ökçeli gövde çelikleri ile üretilir. Çardak, pergola, balkon ve terasların örtülmesinde kullanılan türdür. Rüzgârdan korunaklı yerlere dikilmelidir. Ayrıca büyük kap ve bidonlarda da yetiştirilebilir.
 Bougainvillea spectabilis: Haziran - temmuz ayında açan çiçekler tuğla-kırmızısı renklidir. 4–5 m kadar tırmanabilir. Cinsin varyetelerinde Crimson Lake ve Barbara Karst çeşitlerinin çiçekleri göz alıcı renklerdedir.
Click the image to open in full size.
Fotoğraf : Bougainvillea spectabilis bitkisinin genel görünüşüAfter Glow çeşidinin çiçekleri turuncu ve somon renkli ve yeşil gölgelidir. Sıcak iklimlerde yetişirler ve yılın herhangi bir zamanında dikimleri yapılabilir.Gelin Duvağının (Bougainvillea ) Karşılaşılan Önemli Hastalık ve ZararlılarEn önemli zararlıları, yaprak bitleri ve unlu bitlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder