13 Ağustos 2011 Cumartesi

Kömür ve Kireç Kuyuları

KÖMÜR KUYULARI : Bazı bölgelerde düz tarlalarda yüzeyde toprağın karamsı olduğu, eştikce 20,25 metrekarelik alanlarda kömürün ya da demir cürüfünün yoğun çıktığını, zamanında da orada taş yığını olduğunu bilmekte ya da denk gelmekteyiz. Bu yoğun kömür olan kuyularda mutlaka gömü vardır. Eşkiya belgesinde bu yöntemin sık sık kullanıldığını, parayı gömdükten sonra pelişt agacını üzerinde yaktıklarını, demir cürüfü ile üzerini kapattıklarını yazmaktadır. Bu tür gömülere de kayada yuvarlak oyma yapılmış içte parmak kırılmak süreti ile V acısı verilerek yer noktalanmıştır.

KİREÇ KUYULARI : Kireç kuyuları genelde dere cataklarında, kale yerlerinde sık sık kullanılmıştır. Belirli aralıklarla 3 kuyu yapılmış olup, hepsinde para bulunmamaktadır. Kireç kuyularının 2 tanesi boş iken orta kuyuda para bulunmaktadır. Yine kireç kuyularına uzak işareti ayak izi, yakın işareti yuvarlak oyma olarak yapılmıştır.

SU KANALLARI, KÖMÜR, KİREÇ VE KİREMİT GİBİ CİSİMLERLE YÖN VERME Gömü noktasına 9 metre kuzeydoğudan güneybatı yönüne doğru iz olarak başlar ve mala götürür. Ama bu 9 metrelik maratonda bu izler, kanallar 2 ye hatta 3 e ayrılırlar ama sonuçta mutlaka mala götürürler. istikamet olarak daima güneybatı yönüne giden iz, yol takip edilmelidir.

Önemle şunu vurgulamak isterim ki; bu materyallerden herhangi birisi çıktığı zaman o yerin kodlanması, çıkan gizli işaretin duruş şekli yön de dikkate alınarak resimlenmesi ya da not edilmesi gerekmektedir. Bu tür işaretler değirmentaşı, küp ağzı (O) kategorisindeki işaretlerdir.

Gizli İşaretler (Çalışma Yerinden toprak altından Çıkan metaalar)

İşlem gören yerlerde, yer altından çıkan yılan makeki mala olan uzaklığı, yönü veya tünel var ise; tüneli vermektedir. Baltacık taşı, ücgen taşlar yada canlı cansız figürler daima işlemi doğrulayıcı ve yönü verici işaretler olarak kullanılmışlardır. Hazine gömen çete geniş kadro ve imkana sahip olduklarından gömü alanını çok geniş eşmişler mala doğru da dört bir yandan gizli işaretlerle yol vermişlerdir. Bu yollar gizli maket işaretleri kök boyalı taşlar, karasakız, sarı kum, kül, kirec, su kanalları gibi maddeler olup, bizler kazı esnasında şunu daima hatırlarsak muvaffakiyet bizden kacmayacaktır arkadaşlar. Malı daima ya orta merkeze ya da tam güneye defnetmişlerdir. Zaten mala bu işaretler bizi getirecek olup, aşırı iş gücü harcamamak için kazı esnasında işlem gören yerin sınırı bulunduğunda 4 metre orta merkezden kazıya devam etmekte yarar vardır.

DEĞİRMEN TAŞLARI toprak altında bulunurlar ve altında mutlaka müjdesi vardır yine ağzı aşağı küpler gibi aynı şifrededirler. Ana parası güney batı yönünde 7-9 metre mesafededir.

DİBEK TAŞLARI toprak altında olup, şayet dibek kullanış şeklinde yani altı altta, ağız kısmı üstte çıkar ise; 7 ila 9 metre güneybatı istikametinde hafif kabarık alan aranır düz zeminden 50 cm. ila 2 metre kadar yüksek alan aranır malı ordadır. Alt kısmı orta merkezinde murc ile noktalanmışsa müjde parası altındadır.

Dibek taşı alt kısmı üste ağiz kısmı aşağı bakar vaziyette çıkar ise mutlaka altında müjde malı ve 7 ila 9 metre uzaklıkda güneybatı yönünde düz alanda ana parası vardır.

10 yorum:

  1. merhaba yardımcı olacak kimse varmi

    YanıtlaSil
  2. komur dolu kuyu buldum ikiye iki genişlikte iki metre derinlik saf kul cikti içinden sonra sert zeminle karşılaştık yildik bıraktık sizce uğraşmaya degermi.bilgi verecek olan olursa çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyer sert zemine deng gelmişsen bırak çünkü o işlem görmemiş etrafında muhakak fardir

      Sil
  3. Kirec kuyusundaki kok boyasindan kellesiz balik zeminde cik ti bu ne anlama gelir

    YanıtlaSil
  4. Dere yatağında bir yer kazdım baştan iki metreye kadar kümür parçacıkları çıkiyor ve soğan kadar yuvarlak taşlar çıkiyor burası ne olabilir biri yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  5. Merhaba 2 metre derinlikte kubbe şeklinde oyulmuş sert zemine rastladım içerisi yüzeysel yığma taş siyah toprakla karışık zenim onun altında 10 15 cm kalınlıkta kömür katmanı buldum. Kubbenin Bi tarafı tünel şeklinde gidiyor. Kömür işaret midir yada nedir bu yer. Yaklaşık 2000 yıllık roma yaşantısı var civarda

    YanıtlaSil
  6. Kömürüde işaret yön olarak kullanılabiliyor

    YanıtlaSil
  7. Merhaba yüzeyde 3 metre çapında basit yuvarlak duvar ben ortasını kazdım 1 metre çürük topraktan sonra 1metre derinliğinde kireç çıktı sonra çok sert toprak 1 metre daha kazdım hala devam ediyo batıda külvar ne anlama gelir yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  8. altın üzerine kömür neden bırakılır ve zamanla kömür rengi ne hal alir

    YanıtlaSil